Çizim Yaparken Kullanabileceğiniz Kalem Çeşitleri

Çizim Yaparken Kullanabileceğiniz Kalem Çeşitleri

Çizim, günümüzde hemen herkesin öğrenmek istediği bir hobi ve çizim yaparken kullanabileceğiniz kalem çeşitleri bir hayli geniş yelpazede değerlendirilebilir. Resim sanatının en temeli olan çizim teknikleri genelde karbondan imal edilen kömür kalemleri ile yapılır. Bu kalemlerin saf kömür çubuğu halinde bulunanları olduğu gibi kurşun kalem şeklinde olanları vardır. Saf kömür çubuklarının dezavantajı kolayca kırılabilmeleridir. Grafit kalemler ise daha mat ve az koyu izler üretmeye yarar. Bunlara eskiz kalemi ya da dereceli füzen kalemleri de denir ki önceki blog yazılarımızda bu kalemlerin dereceleri ve bu derecelerin kullanım alanları hakkında bilgiler verilmişti.

 

Çizim kalemi olarak sınıflandırılan diğer bir kurşun kalem türü ise mekanik kurşun kalemler ya da versatil kurşun kalemler olarak bilinen basmalı uçlu kalemlerdir. Bu kalemlerin uçlu kalem olarak bilinen türleri 0.5, 0.7 ve 0,9 mm uç kalınlıklarında standart olarak piyasaya sunulmuştur. Ancak bunların dışında çok daha ince ve kalın uçlara sahip teknik çizim kalemi olarak anılan mekanik kurşun kalemler de bulunmaktadır. Bu kalemler ile istenilen kalınlık ve ya inceliğe sahip çizgiler yaratmak mümkündür. Uçları değişebildiğinden H ya da B uçları seçerek çizgilerin siyahlık tonu da ayarlanabilir. Bu kalemlerin uçları da grafit ya da kömür adı verilen malzemeden üretilmiştir.

 

Kömür-grafit kalemleri haricinde çizim yapmak ve farklı çizim tekniklerini uygulamak için özelleşmiş başka kalem türleri de bulunur. Bu kalemleri fırça uçlu kalemler, keçeli kalemler, kuru boya kalemleri, marker kalemler ve rapido kalemler olarak sayabiliriz. Bu kalemlerin bazıları çizimin yanı sıra boyama yapmaya da yarar. Aşağıda bu farklı özelliklere sahip kalemleri teker teker inceleyeceğiz.

 

Fırça Uçlu Kalem / Keçeli Kalem Nedir?

 

Çizim yaparken kullanabileceğiniz kalem çeşitleri arasında değerlendirilebilen fırça uçlu kalemler başlığı altında çok farklı kalemler bulunur. Keçeli kalem fırça uçlu olarak bilinen kalemlerin en eski türlerinden biridir. Keçeli kalemlerin uçları keçe maddesinden imal edilmiş liflerden yapılır. Bu nedenle diğer fırça uçlu kalemlere göre uçları daha serttir ve esnek bir yapıya sahip olmadığından uçların bükülmesi suretiyle yapılabilen efektleri üretemez. Ancak boyama ve çizim işlemleri için oldukça uygundur. Kalıcı ve parlak bir boya izi bırakır. Özellikle çocukların kullanımı açısından idealdir. Ana renkleri içeren ya da ara renklere de sahip bir keçeli kalem seti ile çizimlerinizin içini boyayabilir ya da renki çizimler yapabilirsiniz.

 

Keçeli kalemler dışında çok geniş bir fırça uçlu kalemler serisi sanatseverlerin ilgisine sunulmuştur. Uçları daha yumuşak sentetik liflerden üretilen bu kalemler kesik, yuvarlak ya da düz uçlara sahip olabilmektedir. Aynı zamanda doğal liflerden üretilen türleri de bulunmaktadır. Uçları esnek olduğu için köşeli ya da boyanması zor kıvrımlı çizimlerin içi, bu kalemlerin yumuşaklığı sayesinde üzerine hafif bastırılarak boyanabilir. Bunların dışında iki tarafında da küçük ve büyük uçlara sahip çift yönlü fırça uçlu kalemler de bulunur. Fırça uçlu kalemlerin haznelerinde akrilik ya da sulu boya türünde boyalar ve mürekkepler bulunabilir ki yapacağınız çalışmaya göre mürekkebi seçmek de sizin elinizdedir.

 

Kuru Boya Kalemi Nedir?

 

Kuru boya kalemleri pigmentler ile renklendirilmiş karbon bazlı materyallerden imal edilmiş boyama ve çizim kalemleridir. Bu kurşun kalemlerin de uçları açılarak sivriltilebilir ve yumuşak bir silgi yardımıyla resim yüzeyinden silinebilir. Kuru boya kalemleri ile boyama yaparken dikkat edilmesi gereken husus öncelikle daha açık tonlardan başlamak ve gerektiği kadar koyuluk elde edene kadar boya işlemine devam etmektir. Bu kalemler tek tek satılabildiği gibi setler halinde de bulunur. İlkokul çocuklarının resim derslerinin vazgeçilmezi olan bu çizim ve boyama kalemleri bu özelliklerinden dolayı geniş bir kullanım alanına sahiptir.

 

Marker Kalemi Nedir?

 

Marker kalemler de fırça uçlu kalemler gibi lifli uç yapısına sahip ve mürekkep ya da boyayı kendi haznesinde taşıyan türden kalemlerdir. Son dönemde birçok kaliteli markanın ürettiği bu kalemler, grafik sanatçıları, poster yapımı ve karikatür boyama gibi işlemlerde sıklıkla tercih edilir. Marker kalemlerin uçları daha geniş çeşitleri oldukça çok kullanılır ve daha geniş alanları boyamada ya da büyük resim yüzeyleri üzerinde çalışmaya uygundur. Markerların highlighter ya da permanent gibi alt türleri bulunur. Highlighter adı verilen ve fosforlu mürekkepler ile üretilen türleri bir metinde belli yerleri işaretlemek için kullanılır. Permanent olanlar ise resim yüzeyinde kalıcı, suya ve ışığa dayanıklı bir renk tabakası oluşturmak için kullanılırlar.

 

Rapido Kalem Nedir?

 

Kendi mürekkep haznesi olan bir tür teknik çizim kalemi olan rapido kalemler, mürekkep kartuşu değiştirilebilen (rapidograph) ve doldurulabilen (isograph) olarak ikiye ayrılırlar. Rapido kalemler 0.05 mm gibi çok ince uçlardan 0.8 mm gibi kalın uçlara kadar çok çeşitli uç kalınlıklarına sahip bir kalem serisidir. Mühendisler, mimarlar ve taslak çalışmaları yapan rapido mürekkepli kalemleri ince ve kalın taslak çizgileri üretmek için kullanırlar.

 

Karin Sanat, sanat malzemelerinin diğer alanlarında olduğu gibi çizim kalemleri alanında da oldukça geniş ve her türlü ihtiyacınıza uygun ürün çeşitliliğini sunmaktadır. Dünyaca ünlü markalar Posca, Zig Kurecolor, Sakura, Winsor Newton, Liquitex, Molotov, Faber Castell, Tombow, Rotring gibi farklı markalardan dilediğiniz çizim kalemini, Karin Sanat güvencesiyle kapınıza getiriyoruz. Çizim yaparken kullanabileceğiniz kalem çeşitleri için kategorimizi ziyaret etmeniz yeterli.

 

Görüşmek üzere!

Etiketler: çizim kalemi
Mayıs 27, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR