Eskiz Kalemi Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Eskiz Kalemi Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sanatın bütün alt dallarında en gerekli ve temel malzeme çizim kalemleridir. Bu kalemler grafit kalem, dereceli füzen kalem ya da eskiz kalemi olarak adlandırılırlar. Karbondan imal edilen bu kalemler farklı numaralara sahiptir ve her bir farklı numara belli özellikleri nitelemektedir. Bir mimar, profesyonel bir sanatçı ya da sanat öğrencisi olmanız ya da sadece çizim işlemini çok iyi şekilde öğrenmeniz iyi bir grafit eskiz kalemi sahibi olmak gerekliliğini değiştirmez. Peki, eskiz kalemi seçerken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

 

Eskiz Kalemi Nedir, Ne İşe Yarar?

 

Bu kalemlerin kullanım amacı; sanatın en temel işlemi olan çizim işlemini her türlü tekniği icra edebilecek tarzda gerçekleştirmenizi sağlamaktır. Gölgelendirme, vurgulama, efektler yaratma gibi temel çizim teknikleri farklı tonlara ve yumuşaklık derecelerine sahip bu kalemler sayesinde mümkün olmaktadır. Çeşitlilik sayesinde yaratıcılığınızı kullanarak çok geniş bir olasılıklar alanına adım atabilirsiniz. Zaman içerisinde kendi tarzınızı yarattığınızı göreceksiniz.

 

Eskiz Kalemi Nasıl Seçilir?

 

Eskiz kalemleri her bir kalemin üreteceği çizginin tonunu tanımlayan 9B ila 9H arasında çeşitli derecelere sahiptir. H sertliği, B ise yumuşaklığı belirtir. Sert kalem yüzeyde daha az grafit bırakır ve bu da kağıt üzerinde daha hafif izler oluşturmayı sağlar. Öte yandan, B olarak sınıflandırılan kalemler daha yumuşaktır ve yüzeyde çok daha fazla grafit bırakır. Bu nedenle, işaretler daha koyu ve siyahtır.

 

Ayrıca ölçeğin ortasına düşen ve çizim kadar yazı yazmak için de kullanılan HB kalemleri ve ucu rahatlıkla sivriltilebilecek sertlikte olan ve orta derecede koyu bir iz bırakan F kalemleri de vardır. Bu dereceleri bilmek yapacağınız çalışmaya göre uygun kalemi seçmek bakımından önemlidir. Örneğin, derin ve koyu gölgelendirme için 3B'den daha yüksek bir B kalemi kullanabilirsiniz. Buna karşın çok hafif bir işaret için - örneğin bir suluboya çalışmasının ana hatlarını çizerken- 2H civarında bir kalem daha yerinde olacaktır. Derinlik ve farklı etkiler elde etmek için ara numaralardaki birçok çeşitli kalemleri deneyebilirsiniz. Aşağıdaki tabloda dereceli eskiz kalemlerinin kağıtta bıraktığı izleri ve gölgeleri görebilirsiniz.

 

Başlangıç için uygun kalemler orta seviyede olanlar olabilir. Profesyonel çizim konusunda geliştikçe farklı efektler ve teknikler için bütün dereceleri içinde bulunduran eskiz setleri tercih edilmelidir. Bu sayede ara tonlar daha kolay elde edilebilir. Kömür kalem çeşitlerinde olduğu gibi eskiz kalemi çeşitlerinde de kağıdın üzerinde kalan kömür tozlarının kağıttan dökülmesini sağlamak ve bu tozların çalışma zemini üzerinde istenmeyen lekelere yol açmasını önlemek de kullanım açısından önemlidir.

 

Ancak eskiz kalemi seçerken dikkat etmeniz gerekenler konusunda kalitenin yanı sıra en önemli unsur kişisel tercihtir. Bazı sanatçılar orta dereceli kalemleri tercih ederken bazıları hem sertlik hem de yumuşaklık açısından daha yüksek numaraları tercih ederek kontrastlar yaratmayı seçerler. Çizime başlayıp kendinizi geliştirdikten sonra hangi kalemleri tercih edeceğinizi daha iyi belirleyebilirsiniz. Bu nedenle her işte olduğu gibi taslaklar yapmak ve farklı kağıtlar üzerinde bol bol pratik yapmak size en uygun çizim kalemini seçmek açısından da önemli bir unsurdur.

 

Karin Sanat her bütçeye uygun eskiz kalemi setlerini ya da tek tek satın alabileceğiniz dünyaca ünlü markaların kalemlerini portföyünde bulundurmaktadır. Piyasada en çok tercih edilen kaliteli Derwent, Kohi Noor, Lyra Art, Faber Castell, Milan gibi çizim kalemi markalarının çok çeşitli eskiz kalemlerine çizim kategorimizden uygun fiyatlarla hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Birbirinden güzel eskiz kalemlerine göz atmak için çizim kalemi kategorimizi ziyaret etmeyi unutmayın.

 

Etiketler: eskiz, eskiz kalemi
Haziran 01, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR