Tezhip ve Minyatür Sanatına İlk Adım Nasıl Atılır?

Tezhip ve Minyatür Sanatına İlk Adım Nasıl Atılır

Ancak bu sanat dalları arasında tarz bakımından bazı benzerlikler olmasına rağmen birçok temel farklılıkları da mevcuttur. Tezhip sanatını icra edenlere müzehhip, minyatür sanatını icra edenlere ise Osmanlı döneminde nakkaş adı verilirdi. Bu yazımızda önce bu iki sanat dalını karşılaştıracak ve sonrasında ise bu sanat dallarına yeni başlayanların yapması gerekenler üzerinde duracağız.

 

Tezhip ve Minyatür Sanatları Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar Nelerdir?

 

Tezhip sanatı bir süsleme sanatıdır. Dolayısıyla, bu sanat dalında nesneleri resmetmek yerine belli motifler kullanarak kitap, tuğra ya da padişah beratlarının kenarlarını süslemek temel amaçtır. Minyatür sanatı ise çok küçük ve ince işlemelerin kullanıldığı ışık, gölge, perspektif ve hacim gibi kriterlerin kullanılmadığı bir tür resim sanatıdır ve İslam toplumlarında doğanın gerçek şekillerini yansıtacak şekilde resim yapmak dinen caiz görülmediğinden oldukça gelişmiş ve estetik bir tarz kazanmıştır. Ancak hem tezhip hem de minyatür sanatında incelikle işlenmiş detaylar ön plana çıkar. Ayrıca minyatür sanatında küçük resimlerin ön plana çıkması bu sanatın da kitap süslemelerinde kullanılmasından ileri gelir. Sonraki dönemde minyatür sanatı daha çok bazı olayları tasvir etmek için kullanılan bir levha sanatı olarak kendini göstermiştir. Emek isteyen ve sanatçının motifleri ince uçlu fırçalar ve yoğun bir dikkat ile ince ince bir nakış gibi işlediği bu iki sanat dalı, detayların önem kazanması ve yüksek bir sabır ve dikkat gerektirmesi anlamında birbiriyle benzerlik gösterir.

 

Genellikle tezhip sanatçıları minyatür sanatında da uzmanlaşmaktadır ve bu iki sanat dalı birlikte çalışılır. Detay ve ince işçiliğin iki sanat dalında da önem arz etmesi bu yöntem üzerinde uzmanlaşanların iki sanat dalını da rahat bir şekilde icra etmelerini sağlar. Tezhip ve minyatür sanatı zaman içerisinde resim sanatının diğer dallarının önem kazanmasıyla belli oranda popülerliğini yitirmiş olsa da hala bu sanat dallarının takipçileri bulunmaktadır ve geleneksel sanatın ustalarının izini takip etmektedirler. Günümüzde halen bu sanatları icra edenler bu geleneksel sanat dallarına yeni katkılarda bulunmaya ve günümüz üsluplarından etkilenerek farklı tarzlar yaratmaya devam ediyorlar. 

 

Tezhip ve Minyatür Sanatına Başlayanlar İçin Tavsiyeler

 

Öncelikle bu sanat dallarına başlamak isteyenlerin son derece sabır ve emek gerektiren bir işe giriştiklerinin farkında olması gerekir. Dolayısıyla uygun bir hoca ile bu sanat dallarına çalışmaya başlamak, hem püf noktaları öğrenmek hem de motivasyonu arttırarak zor işlemlerde çalışmaları bırakmamak açısından önemlidir. Temelinde ince işçilik, detaylı çalışmalar, küçük motifler olan bu sanat dallarında ince uçlu fırçalar ile dikkatli şekilde çizim ve boyama yapmak gereklidir. Bu nedenle ince uçlu fırçalar ve kalemler ile taslak çalışmalar yaparak bu işlemi yapacak el kaslarını çalıştırmak başlangıç aşamasında oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca minyatürcü olmak isteyenlerin önce tezhip sanatına başlayıp belli motifleri öğrendikten sonra minyatüre geçmeleri de çizim ve boyama konusunda kolaylık sağlayacaktır. 


Tezhip ve minyatür sanatçıları guaj, akrilik, sulu boya ve sıvı suluboya gibi su bazlı boyalar kullandıkları için bu sanat dallarına yeni başlayacakların bu tip su bazlı boyalar ile ön çalışmalar yaparak bu boyaların kullanım tarzlarına alışmaları da önemlidir. Ayrıca, ezilmiş varak altın uygulaması da bu sanat dallarında sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Dolayısıyla, altın boyası ve mühre kullanımı için de eskiz kağıtları üzerinde pratik yapmak gereklidir. Bunlara ek olarak, başlangıç seviyede bu sanat dallarının klasik örneklerine göz atmak ve bu çalışmaları yakından incelemek zihnin bu tip formlara alışması açısından da faydalı olacaktır. Tüm bu aşamalardan geçerek deneyim kazanmak bu sanat dalında daha ciddi eserler yaratmanızı sağlayacaktır. Karin Sanat geleneksel sanatların Türkiye’de en önde gelen temsilcilerinden biridir. Karin Sanat online sanat malzemeleri alışveriş sitesinin Tezhip ve Minyatür kategorisinden bu sanat dalında ihtiyaç duyacağınız her türlü araç gereç ve boyayı bulabilirsiniz. Bu sanat dallarına uygun aharlı el yapımı kağıt çeşitleri de birçok farklı renk, desen ve hammadde seçeneğiyle Karin Sanat’ın geleneksel sanatlar bölümünde yer almaktadır.
Etiketler: tezhip sanatı, minyatür sanatı
Ocak 01, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR