Altın Varak: Yaprak Altının Sanatta Kullanımı (Detaylı Rehber)

Altın Varak

Altın varak altın madeninin dövülerek çok ince yapraklar haline getirilmesiyle elde edilir. Varak Arapça’da yaprak anlamına gelmektedir. Elde edilen bu yaprak altınlar birçok farklı karat derecesinde bulunmakla birlikte genelde 22 ayardır ve defterler halinde piyasaya sürülmüştür. Ancak altın madeninin az bulunması ve çok değerli olması nedeniyle imitasyon altın varaklar imal edilmiştir ki bu varaklar da saf altın varak yerine kullanılabilir.

 

Bu yapraklar başta tezhip olmak üzere birçok sanat dalında süsleme amacıyla kullanılır. Özellikle tezhip, hat ve minyatür gibi geleneksel sanat dallarında sıklıkla tercih edilen bir uygulama olan varak altın ayrıca, restorasyon, süsleme, ciltleme, döşeme gibi farklı teknikler ile farklı yüzeylere de uygulanır. Bu yazımızda altın varak malzemesinin hangi alanlarda ve ne şekillerde kullanıldığını değerlendireceğiz.

 

Altın Varak Nerelerde ve Nasıl Uygulanır?

 

Belirttiğimiz gibi altın varak denince akla ilk olarak geleneksel bir İslam süsleme sanatı olan tezhip gelir. Tezhip, kelime anlamı itibariyle altınlamak manasına gelir. Tezhip sanatında genellikle altın varaklar, bir kap içerisinde arap zamkı ile birlikte parmakla ezilip sonrasında sudan süzülerek saf altın pigmentlerinin elde edilmesi ve bu altın boyasının jelatin adı verilen ve hayvan kemiğinden elde edilen ince bir tutkal ile birlikte fırça yardımıyla kağıt üzerine aktarılması yoluyla kullanılır. Altın ezme işlemi varak altını saf altın boyasına dönüştürmüş olur ki buna ezilmiş altın adı verilir. Tezhip fırçaları ile zemine sürülen bu altın boya zemin üzerinde son derece canlı ve parlak bir ışıltıya bürünür. Akik taşından yapılan mühre yardımıyla kuruyan altın boya mührelenerek altın boyanın parlaklığı arttırılır ve zemine daha iyi yapışması sağlanır.

 

Restorasyon ise altın varakların çok farklı yüzeyler üzerinde kullanıldığı diğer bir büyük alandır. Birçok eski bina, mobilya, döşeme, tablo gibi altın kullanılmış eskiyen yapılar, restorasyon teknikleri ile altın varakların eskiyen yüzeylere aktarılması sayesinde yapıldıkları dönemdeki şık görünüşlerine kavuşurlar. Birçok insan ise evdeki mobilya ya da tavan döşemelerini imitasyon altın varaklar ile süslerler. Altın varakın yaprak halinde bir yüzeye aktarımı, süt miksiyon ya da bu iş için özel üretilmiş diğer miksiyon tutkal türleriyle yapılır.

 

Tutkallanan yüzey üzerine blok halinde koyulan altın varak yaprakları bir zemin fırçası yardımıyla yüzeye yedirilir. Kuruduktan sonra üzeri fırçalanıp temizlenir ve altın varak yüzeye temiz bir şekilde aktarılmış olur. Bu işlem esnasında dikkat edilmesi gereken husus yapışmanın verimli bir şekilde gerçekleşmesi için çalışma yüzeyinin ve ortamın tozlu olmaması ve çalışma alanında hava akımı olmamasıdır. Sonrasında altın varak uygulamasının yapıldığı yüzey gomalak adı verilen doğal bir cila ile ya da daha farklı bu işe uygun bir cila ile cilalanır ve daha uzun yıllar canlılığını koruması sağlanmış olur. Gomalak adı verilen doğal cila genellikle mobilya üzerine uygulanan altın varakların üzerinde kullanılır.

 

Altın Varak Nerede Satılır?

 

Defter altın, yaprak altın ve daha pek çok çeşidi ile altın varak; Karin Sanat’ta bulunabilir. Piyasada imitasyon varak kategorisinde, değişik altın tonlarında ve gümüş renginde varaklar da satılmaktadır. Bunların dışında rulo halinde satılan imitasyon altın varaklar da bulunur. Parmak yaldız altın boya adı verilen tüp boyalar ise uygulanmaya hazır pratik altın yaldız boyalarıdır. Doğal ve imitasyon altın varak çeşitleri, bu sanat malzemelerinin uygulanması için gerekli bütün yardımcı malzemeler ve fırçaları Karin Sanat’tan edinebilirsiniz. Türkiye’nin en geniş geleneksel sanat malzemeleri tedarikçisi olarak, pek çok avantaj ve hızlı kargo seçeneği ile hizmet sağlamaya devam ediyoruz.

 

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

 

Etiketler: geleneksel
Mayıs 20, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR