Arap Zamkı Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Arap Zamkı Nedir

Arap zamkı (gum arabic) akasya ağaçlarının gövdesinden çıkan doğal bir zamk türüdür. Akasya zamkı ve Senegal zamkı olarak da bilinir. Yenilebilir olduğu için sanat dışında gıda sektöründe düzenleyici olarak da kullanılır. Bu doğal reçine suda çözünebilme özelliğine sahip olduğundan sanat alanında en çok suluboya yapımında bağlayıcı olarak kullanılır. Kimi zaman ise suluboya tekniğinde yardımcı malzeme olarak kullanılır. Tarih boyunca ressamlar bu reçineyi boyalarında bağlayıcı olarak ve parlaklık arttırıcı bir yardımcı malzeme olarak kullanmışlardır.

 

Arap Zamkı Kullanım Alanları

 

Arap zamkının en önemli özelliklerinden biri toksik olmamasıdır. Sudan bölgesinin çöllerinde yaşayan kabileler Akasya ağaçlarının gövdesinden elde ettikleri arap zamklarını yiyerek hayatta kalabiliyorlardı. Doğal ve zehir içermeyen bir reçine olması sanat alanında kullanım için de ideal bir özelliktir. Orta Çağ resim sanatında tempera tekniğinde ve yaldızlama (tezhip) sanatında Arap zamkından faydalanılmıştır. Seramik sanatında ise sırlama yapılırken kullanılır ve bu işlemden sonra seramik fırına verilir. 

 

Arap Zamkının Kullanım Amacı Nedir?

 

Yardımcı malzeme olarak ayrı şişelerde satılan Arap zamkı suluboyaların parlaklığını ve yapışkanlık özelliğini arttırmak için kullanılır. Genelde 1 ölçek arap zamkı 2 ölçek su ve 1 ölçek boya oranlarında karıştırılır. Kimi sanatçılar arap zamkını boyanın içine değil boya ile karıştırıcakaları suya eklerler. Eklendiği suluboyaların yoğunluğunu ve kıvamını da arttırır. Bu sayede boyanın suda daha iyi çözünebilmesini sağlar. Premium kalite üst düzey sulu boyalarda yeterli miktarda arap zamkı bulunduğunda ve başka katkı maddeleri bulunmadığından arap zamkı eklenmesine gerek kalmaz. Ayrıca arap zamkının fazla miktarda eklenmesi, boyanın parlaklık özelliğini gereksiz şekilde arttırabilir ve boya kuruduğunda çatlaklara sebep olabilir. Kullanım alanı çok geniş olan arap zamkı tüm bunların yanında ebru sanatında da kullanılır.

 

 

Etiketler: arap zamkı
Temmuz 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR