Basit Karakalem Çizimleri: Çizim Rehberi

Basit Karakalem Çizim Rehberi

Sanat okuluna devam eden öğrencilere öğretilen ilk tekniklerden biri de kömürle ya da dereceli füzen kalem ile karakalem çizim yapmaktır. Kömür kalem, yeni bir sanatçının tekniğini mükemmelleştirmesini ve zanaatlarını pratik etmesini sağlamak için mükemmel olan ve kağıda uygulandığında benzersiz bir görünüme ve dokuya sahip bir çizim aracıdır. Sanat tarihinde birçok ünlü ressamın taslaklar ve prototipler için vazgeçilmezi karbon bazlı bu tip kalemlerdir. Peki basit karakalem çizimleri nasıl yapılır? Sizler için ufak bir çizim rehberi oluşturduk.

 

 

Basit çizim yapılırken öğrenciler ve sanatçılar tarafından kullanılan birçok farklı kalem, tebeşir ve boya kalemi olsa da, kömür kalemler çok yönlü doğası nedeniyle çoğu insan için favori olmaya devam ediyor. Kömür kalem ile çizim yapmayı öğrendikten sonra yaratıcılığınızı kullanarak çizim portföyünüzü genişletebilir ve olasılıkları arttırmayı planlayabilirsiniz.

 

 

Çizim Nasıl Öğrenilir?

 

Yeni sanatçıların genellikle çizmeye başlar başlamaz karakalemle çizim yapmaya başlaması teşvik edilir. Bunun nedeni, kömürün çeşitli farklı hatları çok hızlı bir şekilde yapmak için ideal olmasıdır. Gölgelendirme yapmak için parmaklarınızı da kullanabilirsiniz. Vurgulamalar için küçük bölümleri hızlı bir şekilde yüzeyden kaldırabilir veya sert bir çizgi oluşturmak için ise kenarları kullanabilirsiniz. Bol bol pratik yapmak basit karakalem çizimleri ve öğrenme adına çok önemli. Basit çizimlerle başlayın ve zaman içinde cesur bir şekilde birçok farklı taslağı çizmeye çalışarak kendinizi geliştirin. Farklı teknikler denemeye çalışın ve el kaslarının merkezi sinir sistemi ile uygun ve hızlı bir şekilde çalışması kabiliyetini geliştirin.

 

 

Yeni sanatçılar genellikle aynı çizgileri tekrar tekrar çizmek zorunda kalmaları nedeniyle, kömür gibi çok yönlü bir araç kullanmak sanatçının istenen stili hızlı bir şekilde elde etmesini ve çok çeşitli efektler elde etmesini sağlar. Kömür kalem aynı zamanda az bir baskı ile kağıda kolayca uygulanır, böylece sanatçı çabuk ve uzun süre yorulmadan çalışabilir. Ayrıca, yeni başlayanların çizim rehberi niteliğindeki, çizim konusunda uygulamalı videolara göz atması oldukça faydalı olacaktır.

 

 

Çizim Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

 

Bir karakalem çizimine başladığınızda, bir şövale veya çizim dayanağı üzerinde dikey olarak çalışmak en iyisidir. Bu, kömür tozunun kağıdın üzerinden düşmesine izin verir ve yatay bir yüzeyin neden olabileceği bozulmaların veya çizimin olduğundan küçük görünme tehlikesinin önüne geçerek tüm çizimi karşıdan olduğu haliyle görmenizi sağlar. Başlamadan önce kağıdınızı veya eskiz defterini bir ataç ya da klips yardımıyla sıkı bir şekilde sabitlediğinizden emin olun.

 

 

Çizim Kalemi Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

 

Basit karakalem çizimleri yaparken kalem seçimi de çok önemli. Tıpkı diğer resim araç ve gereçlerinde olduğu gibi, kömür kalemler de birkaç farklı çeşitte bulunur. Her birinin kendine has özellikleri vardır, hangisini seçeceğiniz büyük ölçüde kişisel tercihinize bağlı olacaktır. Buradaki en önemli husus alacağınız kalemin elinize oturması ve kolay bir tutuş sağlamasıdır. Bu nedenle basit denemeler yaparak kalemin tutuş özelliklerinin size ne kadar uyduğuna dikkat edin. Ayrıca karbon oranının yüksek olmasını da göz önünde bulundurun.

 

Kömür kalem haricinde karakalem çalışmaları yapmak için dereceli füzen kalemlere de başvurulur ki bu kalemler de karbon bazlıdır. Bu kalemler adından da anlaşılacağı üzere çeşitli sertlik derecelerine sahiptir. Kullandığınız kalemin kömür içeriği ne kadar sert olursa kağıt üzerinde üreteceği çizgi o kadar hafif ve yumuşak olur. Bazıları karıştırma veya daha derin çizgiler yapma yetenekleri için çok yumuşak kömürler kullanmayı tercih ederken, diğerleri sert ve yumuşak arasında orta dereceli bir derece kullanmayı tercih eder. Kalemler sertlik için bir sayı ve harfle - sert için H ve yumuşak için B olarak derecelendirilmiştir. 3H genellikle en sert, 3B ise en yumuşak olanıdır. HB, iki uç arasındaki merkezi değeridir ve sıklıkla kullanılır.

 

 

Sonuç olarak basit karakalem çizim örneklerini taklit ederek çizime başlamak avantajlı olacaktır. Çizim dersleri almak ise bazı temel hususları daha iyi öğrenmek ve tatbik etmek açısından yararlıdır. Ancak günümüz koşullarında internet üzerinden edineceğiniz bilgiler ile evde kendiniz de bu tekniğe rahatlıkla başlayabilirsiniz. Yeni başlayanlar için çizim malzemeleri nereden bulunur? Sorusunun yegâne cevabı ise elbette Karin Sanat! Kaliteli bir kağıt ve çizim kalemi gibi ihtiyaçlarınızı Karin Sanat’tan, hızlı kargo ve uygun fiyat avantajlarıyla, dilediğiniz zaman elde edebilirsiniz.

Etiketler: çizim, karakalem
Mayıs 23, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR