Hat Sanatı Başlangıç Kiti (Detaylı Rehber)

Hat Sanatı Başlangıç Kiti

Hat Sanatı Nedir?

 

Hat sanatı; genellikle harflere ancak zaman zaman bazı işaretler ve simgelere belli bir kompozisyon içinde, göze hoş gelen bir biçim kazandırılması sanatıdır. Bu sanat dalını kısaca estetik kaygıların göz önünde tutulduğu bir güzel yazı icra etme sanatı olarak da tanımlayabiliriz. Hat sanatının diğer bir adı ise kaligrafi sanatıdır. Hat sanatında sayısız yazı tipleri ve harflerin nasıl birleştirileceği kalıp olarak taklit edilerek belli bir gelişim sağlanır. Sonrasında yaratıcı eserler ortaya konarak, zaman içinde hattatın kendi tarzını ortaya koyması da mümkündür. Bu sanat dalı Orta Çağlarda özellikle padişahların, kralların fermanları gibi önemli yazıların yazılmasında kullanıldığı gibi el yazması kitapların göz alıcı bir estetiğe kavuşması için de icra edilmiştir. İslam geleneğinde hat, Batıda ise kaligrafi olarak anılagelmiş bu sanatı icra edenlere ise hattat ya da kaligraf adı verilmiştir. Geleneksel Türk İslam sanatlarının en bilinenlerinden biri olan bu sanat dalında üretilen eserler, Süleymaniye, Selimiye ve Sultan Ahmet gibi büyük camilerimizin duvarlarını süslemektedir.

 

Hat Sanatı Nasıl Yapılır ve Hat Sanatına Başlamak İçin Ne Yapılmalıdır?

 

Son dönemde birçok genç ve yetişkin insan boş zamanlarını değerlendirmek için bu sanat dalına ilgi göstermektedir. Yüzyıllar boyu İslam geleneğinde haklı bir ün kazanmış bu sanat dalına başlamak isteyen sanatseverler ve hobiciler için en baştan bu sanatın temel malzemelerini tanımak, bu alanda daha verimli bir başlangıç için önemli olacaktır. Bu yazımızda Türkiye’nin en sevilen ve en çok tercih edilen hat başlangıç setlerinden biri olan Karin Hat Başlangıç setinin tüm parçalarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Ancak daha öncesinde hat sanatında başlangıç seviyesinde nasıl çalışmanız gerektiğine dair ipuçları vermeye çalışacağız.

 

Hat sanatına başlangıç yapan bir kişi için önemli olan, doğru örnek ve doğru malzeme ile çok tekrar yapmak ve bu pratiklerin, yani meşklerin, bir hattat tarafından değerlendirmeye tabi tutulmasıdır. Doğru örnek olmadan, formların doğru örneklenmesi mümkün değildir. Gözün doğru forma alışması, onunla terbiye olması gerekir. Ardından, yapılan alıştırmaların (meşk), örneklenen formlara uygunluğu, doğru formlarla gözü terbiye olmuş ve bu formları tatbik etme becerisi olan bir hoca tarafından kontrol edilmeli ve çalışmaların yazı tekniğini olgunlaştırıp olgunlaştırmadığı denetlenmelidir. Aksi halde, denetimden geçmeyen çok tekrar, bozuk formlara gözün ve elin alışmasına, böylece ilerlemeye katkı sağlayacak olan pratiklerin gerilemeye ve kötü olanda sabit kalmasına neden olur. Bu pratiklerin yapılması sırasında ise malzemelerin yanlış veya kötü olması ilerlemeyi sekteye uğratacak, belki de zaten gelişimin yavaş olduğu hat sanatı ile ilgili cesareti bütünüyle kıracaktır. Doğru ve kaliteli malzeme, gelişmenin önündeki engelleri kaldıracağı gibi sağladığı kolaylıkla gelişime katkı sağlayacak ve hattat adayını motive edecektir.



 

Hat Sanatına Başlangıç için Malzemeler Nelerdir?

 

Karin Sanat Hat Başlangıç Seti bu sanata başlamanız için ilk etapta gerekli tüm kaliteli hat malzemelerini içerir. Bu sette; örnek yazıların olduğu bir defter, 100 adet hat kağıdı, lika, hokka, is mürekkebi ve 2 adet kamış hat kalemi bulunmaktadır ki tüm bunlar derhal alıştırmalar yaparak bu sanata ilk adımınızı atmanız için yeterli olacaktır. Sülüs ve nesih yazı örneklerini taklit ederek çalışmaya başlamak başlangıç seviye için oldukça ideal olacaktır. Hat kağıtları yazı yazmaya oldukça uygundur. Bu kağıtlar aharlı olduğu için kamış kalem üzerinde kolayca kayarak hareket edebilir. 100 tane hat kağıdı ile birçok denemeler yaparak el kaslarınızı ve gözlerinizi yazı yazmaya alıştırmanız mümkün olur. 

 

Kamış kalemler, hokka içindeki mürekkebe kontrollü bir şekilde batırıldığında uygun ve  yeter miktarda mürekkebi kağıdın üstünde uygulamaya yarar. Aynı zamanda ergonomik dizaynları ile elin içine güzel bir şekilde oturarak işlem kolaylığı sağlar. Bu nedenle, geleneksel hat sanatı uygulamalarında kamış kalemler tercih edilir. Hokkanın içinde yer alan ve ipek ham maddeden imal edilmiş lika ise mürekkebin uygun miktarda kalemin ucuna yedirilmesi için yardımcı olur. Dolayısıyla, bu set içinde yer alan hat sanatı malzemelerinin her biri, bu sanatın icra edilmesini kolaylaştıracak özelliklere sahiptir. 

 

Yukarıda da belirtildiği gibi hat sanatına başlangıç aşamasında doğru formların örnek olarak çokça tekrar edilmesi gerekir. Bu nedenle, bu set içerisinde örnek hat eserlerini içeren bir defter ayrıca eklenmiştir. Bir hoca ile çalışma imkanı olmayan ve bu sanatı kendi kendine öğrenmeye çalışanlar için bu formları en doğru şekilde taklit etmek önemlidir. Hat sanatı adı üstünde hatların yani çizgilerin sanatıdır. Çizgilerin nasıl çekileceğini ve harflerin birbirleriyle nasıl birleşeceğini öğrenmek bu sanat dalında en temel meseledir. Karin Sanat hat kategorisinde başlangıç seviye setleri edinebileceğiniz gibi diğer en uygun fiyatlı hat malzemelerine de ulaşabilirsiniz. En ucuz hat sanatı malzemeleri Karin Sanat’ta!  

Etiketler: hat sanatı, hat sanatı başlangıç seti
Aralık 25, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR